czwartek, 1 maja 2014

Sernik na czekoladowym spodzie z frużeliną wiśniową i amaretto




Czekolada, ser, wiśnie i amaretto. Coś jeszcze do wszystkiego??? :)) Swoim czytelnikom Le Parle życzy słonecznej i udanej majówki :D



Spód:
  • 65 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mąki
  • 50 g cukru
  • 65 g masła
  • 1 jajko

 Ser:
  • 1 kg sera z wiaderka lub twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1,5 szkl. cukru
  • esencja migdałowa
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmieatankowego
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%

 Wierzch:
  • 2 małe słoiki domowej frużeliny wiśniowej
  • pół szklanki amaretto
  • 1 łyżka żelatyny
 Spód: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć na puch z cukrem. Wmieszać mąkę i ostudzoną czekoladę. Na koniec dodać ubite na pianę jajko. Całość dokładnie wymieszać . Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową,  brzegi zawinąć o ścianki tortownicy-jak do pieczenia w kąpieli wodnej. Masę równomiernie rozprowadzić  w formie i piec przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st\.C.

 Ser: Twaróg utrzeć z cukrem  i mąką (lub budyniem). Dodawać kolejno po jednym jajku. Na koniec wlać śmietankę, esencję migdałową i bardzo krótko ucierać. Wylać na podpieczony spód i piec przez 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 160-170 st.C, w którym na spodzie znajduje się forma z gorącą wodą. Sernik powinien pozostać na wierzchu jasny, toteż, gdyby zaczynał się rumienić należy przykryć go folią aluminiową-błyszczącą stroną folii na zewnątrz. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia w otwartym piekarniku.

Wierzch:  Frużelinę wymieszać z amaretto. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, a po stężenieu dolikatnie podgrzać i wymieszać z frużeliną. Gdy zacznie gęstnieć wyłożyć na wierzch oziębionego sernika.






Na majówkę

L.P

1 komentarz:

  1. dostałam ślinotoku od patrzenia :)
    poproszę kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń