wtorek, 16 września 2014

Pleśniak z malinami



Niesamowite, jak w ciągu kilku miesięcy życie może się zmienić. Na studiach trzymałyśmy się razem. Nazywali nas 4 osiemnastki. Żadna nie wyglądała na swój wiek (do tej pory nie wygląda!). Za sobą mamy mnóstwo przesiedzianych razem godzin, gadania o wszystkim i o niczym, gro pomysłów na  życie,  litry wypitych "procentów" przez całe studia... i tak oto jedna z tej paczki została wczoraj MAMĄ : )). No fantastyczna sprawa, na maleństwo nie mogę się napatrzeć i jednocześnie uwierzyć :) . Z tej całej radości przedstawiam Wam pysznego pleśniaka z malinami :) Kruche ciasto w połączeniu z kwaśnymi owocami przełamane nutą słodyczy bezy - poezja....zapraszam :)

Proporcje na formę 20 x 20.

Ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru
Nadzienie:
  • 450 g malin
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru 
Beza:
  •  4 białka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Żółtka  wymieszać widelcem z cukrem i cukrem waniliowym. Masło posiekać z mąką wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia  i dodać żółtka.  Połączyć z całość i podzielić na dwie części w proporcji 2/3 do 1/3. Mniejszą włożyć do zamrażarnika na około 2 godziny. Większą wyłożyć do formy posmarowanej masłem i piec około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180-190 st. C. Spód musi być dobrze podpieczony, wręcz na złoty kolor.  Na pewno nic mu się nie stanie, nawet jeżeli później włożymy na kolejne 40-45 min. Na bank! :) 
Maliny zasypać cukrem-puszczą sok i wtedy zagęścić mąką ziemniaczaną.
Do białek dodać  sok z cytryny, ubić i pod koniec wsypać cukier. Ubijać do momentu, aż w zupełności się rozpuści.
Na podpieczony spód wyłożyć maliny a następnie bezę. Wyjąć z zamrażarnika pozostałą część ciasta i zetrzeć na tarce wprost na ubite białka. Wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piec 40-45 min. Smacznego!




L.P

Przepis dodaję do akcji:


Ciacho na widelcu

1 komentarz:

  1. Jaki ten pleśniak apetyczny ,udane ciasto .Przepis wart wypróbowania .
    Wspaniale się prezentuje .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń