sobota, 6 września 2014

Dżem gruszkowo-karmelowy


Czy ja muszę zachwalać jak on smakuje? :) Przepis znalazłam na Wielkim Żarciu i od razu było czuć, że to coś dobrego. Na jutro robię ciasto przełożone tym dżemem i jeśli  się uda, to na pewno na blogu niebawem  pojawi się przepis. A tymczasem zapraszam po dżem gruszkowo-karmelowy :)

Edit: I przepis na ciasto się pojawił :)  Ciasto z kremem waniliowym i gruszkami w karmelu

Podaję za autorką:
  • 8-10 gruszek
  • sok z 1 cytryny
  • 10 łyżek cukru
  • 1 szklanka wody
  • budyń o smaku toffi
Do rondla wsypać cukier i podgrzewać aż zbrązowieje. Nie mieszać, tylko zataczać naczyniem koła. Wlać 3/4 szklanki wody, sok z cytryny i obrane, pokrojone w kostkę gruszki. Zamieszać i gotować, aż karmel się rozpuści, a gruszki będą miękkie. Budyń rozmieszać z resztą wody i wlać do gruszek. Zagotować, gdy masa będzie gęsta napełniać słoiki i pasteryzować 20 min.


 L.P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz