Składniki na dużą formę 20x33:
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 150 g jogurtu naturalnego (nie może być bezpośrednio z lodówki!)
- ekstrakt waniliowy
- 0,5 szklanki oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2-3 brzoskwinie
- 2 budynie waniliowe (u mnie waniliowy z białą czekoladą)
Budynie ugotować wg opisu na opakowaniu i ostudzić. Żółtka razem z białkami utrzeć z cukrem do białości-około 12 minut powinno zająć. Cukier musi całkowicie się rozpuścić. Cały czas miksując wlewać powoli jogurt, potem olej i ekstrakt. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Połączyć z masą, ucierając na najniższych obrotach. Konsystencja będzie dosyć gęsta, ale taka właśnie ma być. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzoskwinie umyć, osuszyć i razem ze skórką pokroić w cienkie półplasterki. Ułożyć na cieście. Pomiędzy kolejnymi plastrami wykładać budyń. Piec 50 min w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
L.P
Ciasto jogurtowe jest fenomenalne! :) Proste do zrobienia, wilgotne, no i niezależnie od tego, jakich owoców się użyje, to i tak wyśmienicie smakuje :) Uwielbiam!!! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda! :)
UsuńUwielbiam jogurtowe ciasta, robiłam z morelami i truskawkami, ale jeszcze nie z brzoskwiniami. Spróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńPolecam brzoskwinie, świetnie się komponują! Pozdrawiam :)
Usuń