niedziela, 6 lipca 2014

Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami i budyniem




Dziś poczęstuję Was pysznym ciastem jogurtowym z brzoskwiniami i budyniem, idealnym do porannej niedzielnej kawy. Ciasto jest dziecinnie proste, nie może się nie udać, a proporcje składników tak dobrane, aby utrzymało wierzchnią warstwę brzoskwiń i budyniu, czyli aby nie było zakalca. Jest raczej średnio suche, a wilgoci nadają budyń i owoce. Generalnie fanatyków takich typowo wilgotnych ciast nie zadowoli, ale niedługo pojawi się przepis na wilgotnego jogurtowca. Nie mniej jednak bardziej wolę wersję taką biszkoptową. Niestety dziś tylko popatrzę, ponieważ znów jestem na diecie. Tym razem podjęłam 30 - dniowe wyzwanie z Chodakowską :)). Męczące jest to strasznie, ale jak to powiedział niejaki King: "Ten kto zwycięża innych, jest tylko silny, a ten kto zwycięstwo nad samym sobą odnosi, jest człowiekiem potężnym". Racja...no ale jak "blogierka" kulinarna może nie być GŁADKA, no jak? :p


Składniki na dużą formę 20x33:
  • 6 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego (nie może być bezpośrednio z lodówki!)
  • ekstrakt waniliowy
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2-3 brzoskwinie
  • 2 budynie waniliowe (u mnie waniliowy z białą czekoladą)
Budynie ugotować wg opisu na opakowaniu i ostudzić. Żółtka razem z białkami utrzeć z cukrem do białości-około 12 minut powinno zająć. Cukier musi całkowicie się  rozpuścić. Cały czas miksując wlewać powoli jogurt, potem olej i ekstrakt. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Połączyć z masą, ucierając na najniższych obrotach. Konsystencja będzie dosyć gęsta, ale taka właśnie ma być. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzoskwinie umyć, osuszyć i razem ze skórką pokroić w cienkie półplasterki. Ułożyć na cieście. Pomiędzy kolejnymi plastrami wykładać budyń. Piec 50 min w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.


L.P


4 komentarze:

  1. Ciasto jogurtowe jest fenomenalne! :) Proste do zrobienia, wilgotne, no i niezależnie od tego, jakich owoców się użyje, to i tak wyśmienicie smakuje :) Uwielbiam!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jogurtowe ciasta, robiłam z morelami i truskawkami, ale jeszcze nie z brzoskwiniami. Spróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam brzoskwinie, świetnie się komponują! Pozdrawiam :)

      Usuń