piątek, 8 listopada 2013

Granola z zurawiną

Do pracy, do szkoły, w podróż. Idealna z mlekiem lub jogurtem. Wrzucasz to co lubisz. Polecam!

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 50 g migdałów całych
  • garść żurawiny suszonej
  • 2 łyżki prawdziwego miodu (u mnie lipowy)
  • 2 łyżki oleju z ryżu
  • można również dodać suszone banany

Płatki owsiane i kukurydziane połączyć ze słonecznikiem,wiórkami kokosowymi, sezamem i migdałami. Dodać miód i olej. Całość dokładnie wymieszać. Szeroką formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć cienko granolę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st.C i piec około 15-18 min. Po 10 min zamieszać łopatką, by całość równomiernie się zezłociła. Czasu pieczenia trzeba dobrze pilnować, bo lepiej niedopiec niż za bardzo przypiec, a zarzekam, że wtedy nie smakuje dobrze :). Gdy całość ostygnie dodać żurawinę i ewentualnie suszone banany, jeśli ktoś lubi.

Akcja ŻURAWINOWA!

3 komentarze:

  1. Kocham granolę! Domowa jest o niebo lepsza, zwłaszcza z żurawiną :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa granola jest najlepsza! :)

    OdpowiedzUsuń