czwartek, 20 lutego 2014

Tort brzoskwiniowy z milky way




Biszkopt:
Taki jak tutaj

Krem:
  • 5 podwójnych batonów milky way
  • 500 ml śmietany kremówki
  • puszka brzoskwiń
  • 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
  • wódka/rum
  • sok z brzoskwiń
  • pół szklanki wody
  • pół słoika dżemu porzeczkowego
  • nieduża garstka pistacji
 Ciasto przygotować wg instrukcji podanej w linku wyżej. 

Krem: Batoniki drobno posiekać. Wymieszać ze śmietanką, a następnie podgrzewać do rozpuszczenia się batonów. Nie można dopuścić do zagotowania. Odstawić do ostygnięcia i potem wstawić na całą noc do lodówki.

Następnego dnia ubić śmietanę do konsystencji kremu. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie-część zostawić do ozdoby. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i po 2 minutach podgrzać, trochę ostudzić i dolać do śmietany. Schłodzić.

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy nasączyć mieszaniną wody, soku i alkoholu. Na pierwszym blacie rozsmarować dżem i następnie 1/3 kremu. Kolejne nasączać i przekładać tylko kremem. Udekorować brzoskwiniami i pistacjami.






Bo ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy. Lubię.


2 komentarze:

  1. Fantastyczny tort,chętnie bym zjadła kawałeczek do kawki:)

    OdpowiedzUsuń