czwartek, 18 lipca 2013

Ucierane z truskawkami


Nie lubimy się. I to bardzo. Przyznaję się szczerze, że jest to moje 3 podejście do ciasta ucieranego. Za każdym razem zakalec, ale do trzech razy sztuka, no i teraz się udało :) Sezon truskawkowy trochę już za nami, ale udało mi jeszcze coś znaleźć na targu. Przepis pochodzi z książki ''Ciasta, ciastka i takie tam'' Agaty Królak.





 Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 160 g cukru
  • 200 masła
  • 4 jajka
  • 1 op. budyniu o smaku śmietankowym lub waniliowym
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
Ponadto:
  • truskawki

Kruszonka:


Wszystkie składniki  powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć na jednolity biały puch, dosypywać stopniowo cukier. Następnie kolejno po jednym jajku cały czas miksując na najwyższych obrotach. Mąkę wymieszać z budyniem, proszkiem i szczyptą soli. Całość przesiać i wmieszać szpatułką w masę maślaną. Wylać do formy 30x20 wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Obtoczyć w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej, przekroić na pół i układać gęsto na cieście brzuszkami do spodu.
Kruszonka: mąkę utrzeć z masłem i cukrem. Posypać równomiernie ciasto. 
Wstawić  do piekarnika na 45-50 min nagrzanego do 175 st. C

 
 

2 komentarze:

  1. Właśnie jem pyszne ,polecam dałam zamiast masła palmę i też jest ok

    OdpowiedzUsuń