poniedziałek, 4 marca 2013

Drożdżówka z serem, żurawiną i kruszonką

Jeszcze w odrobinę zimowym klimacie, chociaż wiosna za pasem...Właściwie to drożdżówka smakuje o każdej porze :) Dziś z serem, żurawiną i ogromniastą ilością kruszonki wg Larousse.
Szczególnie polecam studentom piszącym pracę magisterską-''natchnienie'' nada na pewno :) Zjadłam pociesznie prawie całą w trakcie szlochania nad pracą. Na sam koniec stwierdziłam, że jest w niej wszystko co najlepsze-zupełnie jak w tej mojej drożdżówce :P


Ciasto:
  • 2 dkg drożdży
  • 0,5 szkl. mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1jajko
  • szczypta soli
  • 2 i 1/4 - 2 i 1/2 szkl.  mąki
Nadzienie:
  • garść żurawiny
  • 125 g sera
  • jajko
  • 3 łyżki cukru 
Kruszonka  Larousse:
  • 45 g masła
  • 62 g mąki
  • 40 g cukru 
Ciasto: Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżeczką cukru, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać. Dodać łyżkę mąki i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Jajko rozmieszać z cukrem, a masło rozpuścić. Zaczyn połączyć z mąką i jajkiem. Na koniec wlać ciepłe masło. Wyrobić elastyczne, nieklejące się ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.
Nadzienie: Ser rozetrzeć widelcem, połączyć z jajkiem i osłodzić.
Kruszonka: Masło połączyć z mąką. Na końcu dodać cukier formując kawałki kruszonki.

Z wyrośniętego ciasta uformować warkocz. W zagłębienia ułożyć masę serową, posypać żurawiną i na koniec kruszonką. Wstawić do zimnego piekarnika i piec przez 50 min w temp. 170-180 st. C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz