Na pierwszy ogień idzie zupa-krem z pomidorów. Jadłam takie
cudo w hula-kula-centrum rozrywki w Warszawie, gdy byłam na szkoleniu. Tak mi
posmakowało, że musiałam odtworzyć. I udało się :D
- 2 pomidory
- ząbek czosnku
- szklanka bulionu warzywnego/rosołu
- ½ średniej cebuli
- marchewka
- ostra papryka
- gałązki bazylii
- oliwa
- cukier
W garnku o grubym dnie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
Zaraz potem dodać marchewkę. Smażyć około 5 minut. Na koniec wrzucić
przeciśnięty przez praskę czosnek i obrane ze skórki pomidory pokrojone w
kostkę. Całość dusić około 7-10 min do rozpadnięcia pomidorów. Zalać bulionem i
gotować do miękkości marchewki. Doprawić papryką oraz cukrem. Dodać bazylię.
Duuużo bazylii-pomidory to lubią Zupa ma być słodkawa, jednocześnie ostra. Gotową
zupę zblenderować i podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz