środa, 5 września 2012

Schab zapiekany z pieczarkami i serem

...a właściwie kotlet schabowy :) Jadałam coś takiego we Władysławowie w jednej z knajp. Tam nazywało się to ''schabem szefa''. Zwykłe składniki,  a całkiem dobre. Po przyjeździe postanowiłam poszperać w sieci, znalazłam kilka przepisów i powstało coś takiego: :D




Składniki na 2 porcje:
  • 2 plastry schabu
  • 10 pieczarek
  • 4 plastry sera żółtego
  • pół pomidora
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • oliwa 
  • sól
  • pieprz

 Schab rozbić na cienkie kotlety. Oprószyć solą  i pieprzem. Zanurzyć w rozmąconym jajku, panierować kolejno w mące i bułce. Usmażyć na patelni.
Pomidora umyć, wydrążyć środek, pokroić ze skórką. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić. Wrzucić na rozgrzaną oliwę, dosyć dobrze posolić i dusić na małym ogniu. Pod koniec dodać pomidora.
Usmażone kotlety ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na każdy równomiernie nałożyć farsz i na to ser-ja położyłam 2 na każdego kotleta : ). Zapiekać około 20 minut w 160 st. C.




A tak swoją drogą, odnośnie Władysławowa:



Miło mi się całkiem kojarzy :p :p Pozdrawiam :p

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz