wtorek, 4 września 2012

Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami

Dawno mnie tu nie było...Ogólnie ciężkie dni. Poszukiwanie...wszystkiego-począwszy od mieszkania, kończąc na spokoju. Nie lubię zmian, a teraz ich pełno. Życie.
Przechodząc do sedna: dziś naleśniki z karmelizowanymi jabłkami. O zapachu roznoszącym się po całym domu chyba nie muszę nic mówić :) Fantastyczna sprawa z tym cynamonem i masłem.
Na bank zrobię je znów w swoim nowym lokum! :D






  • Naleśniki ( przepisu nie podaję, bo każdy ma swój ''najlepszy'')
  • 3 jabłka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • cynamon

Jabłka obrać, pozbyć gniazd nasiennych i  pokroić w kostkę. Rozpuścić masło z cukrem. Doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż do zbrązowienia. Wrzucić jabłka i wymieszać, aby wszystkie były w karmelu. Wsypać cynamon-ilość wedle uznania. Ja wolę wersję jabłek na miękko i dlatego mieszam do czasu, aż jabłka puszczą sok i podsmażam kilka minut ciągle mieszając i wtedy wychodzą takie jabłka w toffi . Ja podałam z lodami waniliowo-karmelowymi. Bomba smakowa :D  Kaloryczna też :P





1 komentarz:

  1. Ooo to by mi zasmakowało :))
    Powodzenia w blogowej drodze :D

    OdpowiedzUsuń