poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Zakwas na żurek wielkanocny

 
 
Dziś krótko, bo czas ucieka. Właściwie to ostatni już dzwonek, by przygotować zakwas do żurku świątecznego. Wielkanoc uwielbiam i kulinarnie nie wyobrażam sobie tych świąt bez zupy na prawdziwym, domowym,  żytnim zakwasie. Mamę zawsze muszę ganić za te niezdrowe, papierkowe proszki zupowe, a dziś i Was  spróbuję zarazić tradycją :))

  • 1 szklanka mąki żytniej 720
  • 3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
Mąkę rozrobić z wodą. Dodać drobno pokrojony czosnek, pieprz, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Całość wymieszać, przelać do litrowego słoika, przykryć gazą lub papierowym ręcznikiem kuchennym i obwiązać gumką. Odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 4-5 dni. Uwaga: gdy będzie mu nader ciepło, to może "wyskoczyć" ze słoika :))

 Taaaaa daaaam: moja 3-dniowa rzeżucha i uroczy, tylko, że krzywy hiacynt lady derby (hiiiiiacynta????). Aż uwieczniłam na fotografii, bo wszystko, co fotosyntezuje rzadko u mnie dożywa, tzn. jakoś tak nie chce :P







Wielkanocne Smaki - edycja IV


L.P :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz