czwartek, 7 listopada 2013

Jabłkowo-brzoskwiniowe crumble z migdałami

Jabłka z brzoskwiniami pod kruszonką posypaną migdałami receptą na jesień? Zdrowo, na ciepło i szybko. Dużo pracy nie ma, a deser na chłodne, jesienne wieczory pod kocem z kubkiem earl greya i dobrą książką jak znalazł.
Po ostatnim Blogger Fest zdecydowałam, że właśnie ten jeden chłodny jesienny wieczór poświęcę na zrobienie LikeBoxa na FB. Długo się zastanawiałam, czy w ogóle zda to egzamin i czy znajdą się chętni, bo w końcu od niedawna istnieję w blogosferze kulinarnej. Jak popatrzę na innych-7 urodziny, 10 urodziny....Tacy to mogą robić LikeBoxy...Kurczę, to jestem małe dziecko jeszcze. Trudno, zrobiłam. Będzie mi miło,jeśli ktoś zechce dać tego lajka. Jeśli nie "dziś", to może "kiedyś". Zapraszam. Będzie to również dla mnie motywacja do częstszego pisania tutaj.


Spód:
  • 2 duże jabłka
  • 1 brzoskwinia lub 2 połówki brzoskwiń z puszki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ewentualnie 1 łyżka cukru, jeżeli jabłka są kwaśne

Kruszonka:
  • 90 g masła
  • 120 g mąki
  • 80 g cukru

Ponadto:
  • 3 łyżki płatków migdałowych lub nieduża garstka migdałów całych 
  • łyżka masła do wysmarowania formy 

Piekarnik ustawić na temperaturę 190 st. C. Owoce pokroić w kostkę.  Posypać cynamonem i ewentualnie cukrem. Wymieszać.
Kruszonka: Masło połączyć z mąką. Na końcu wsypać cukier.
Formę żaroodporną (u mnie średnica 23 cm, ale śmiało może być większa) wysmarować cienko masłem. Wyłożyć owoce. Przysypać kruszonką i posypać migdałami.  Jest też opcja, żeby wmieszać migdały do kruszonki i również będzie super. Czasem robię tak, a czasem tak. Po prostu z migdałami na wierzchu crumble ładniej "pozuje" do zdjęcia :). Piec 45-50 min we wcześniej nagrzanym piekarniku z funkcją góra-dół.


2 komentarze: