środa, 11 września 2013

Rolada czekoladowa z malinami



Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier. Dodawać kolejno po jednym  żółtku ucierając na najniższych obrotach robota. Na koniec wmieszać szpatułką mąkę.Gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia-ja skorzystałam z dużej formy dołączonej do piekarnika i piec około 15 min w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika,przełożyć na ściereczkę posypaną 1 łyżką cukru, zdjąć papier i zwinąć w roladę razem ze ściereczką.

Dodatkowo:
  • 250 g śmietanki 30%-można więcej jeśli ktoś lubi
  • 3 łyżki cukru
  • 1 małe opakowanie malin
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem.

Po ostudzeniu ciasto rozwinąć, wyłożyć bitą śmietanę, zostawiając wolne brzegi, ułożyć maliny i zwinąć w roladę. Całość można udekorować pozostałą śmietaną oraz kilkoma sztukami malin. Schłodzić.


 

1 komentarz: