piątek, 9 sierpnia 2013

Pleśniak z czarną porzeczką

Zwykłe, tradycyjne ciasto, wielu kojarzące się z domem rodzinnym. U mnie Mama właściwie wcale go nie robiła-a szkoda, bo w prostocie też tkwi smak. Jeżeli lubicie słodkie, kruche ciasta przełamane nutą kwaskowatości porzeczek, to na pewno Wam posmakuje. Przepis zgłaszam do akcji ''Porzeczkowo''. 



Składniki na tortownicę o fi 26 cm:
  • 2,5 szkl. mąki
  • 180 g masła
  • 1 duży cukier waniliowy-16 g
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • czubata szklanka cukru
  • 400-500 g czarnych porzeczek+cukier do smaku
Mąkę wymieszaną z proszkiem połączyć z masłem. Następnie dodać żółtka utarte z połową  szklanki cukru i cukrem waniliowym. Konsystencja ciasta winna być nieco sypka-mi wyszła raczej zwarta. Podzielić w stosunku 2/3 do 1/3. Większą częścią ciasta wyłożyć tortownicę wysmarowaną olejem i włożyć do lodówki.
Porzeczki odszypułkować, umyć, wsypać cukru do smaku-ja dodałam 4 łyżki cukru i wyłożyć na ciasto.
Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać resztę cukru, przełożyć na owoce i na wierzchu posypać pozostały ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45-50 min.

2 komentarze:

  1. Piękne bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Absolutnie najlepsze ciasto :) To smak mojego dzieciństwa. Nawet wzięłam od babci przepis ale jakoś mi nie pod drodze by je zrobić .

    OdpowiedzUsuń