sobota, 7 czerwca 2014

Tarta z truskawkami, kiwi i amaretto





Kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 140 g masła
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
Mąkę połączyć z masłem, dodać żółtko utarte z cukrem i wodą. Szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 15 min.
Rozwałkować na formę tarty, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec na złoto przez 20 min. Ostudzić.

Krem:
  • 500 g mascarpone
  • 400 g śmietanki 30%
  • 5-6 łyżek cukru
  • Pół szklanki amaretto
Schłodzoną śmietankę ubić razem z amaretto, następnie wmieszać cukier i połączyć szpatułką z mascarpone.

Ponadto:
  • 4 łyżki dżemu z kiwi (użyłam kupionego w Biedronce-wersja limitowana z Ł.)
  • Truskawki
  • Kiwi
  • Mięta
Ostudzony kruchy spód posmarować dżemem i na to wyłożyć masę z mascarpone. Ozdobić truskawkami i kiwi. Chłodzic przynajmniej 2 godziny.








Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni
L.P

2 komentarze:

  1. piękna i napewno bardzo smaczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli to pytanie, to przyznaję, że była bardzo smaczna. Czy piękna? Pojęcie piękna jest bardzo subiektywne :))
      Pozdrawiam,
      L.P

      Usuń