Kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 140 g masła
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki zimnej wody
Mąkę połączyć z masłem, dodać żółtko utarte z cukrem i wodą. Szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 15 min.
Rozwałkować na formę tarty, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec na złoto przez 20 min. Ostudzić.
Rozwałkować na formę tarty, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec na złoto przez 20 min. Ostudzić.
- 500 g mascarpone
- 400 g śmietanki 30%
- 5-6 łyżek cukru
- Pół szklanki amaretto
Ponadto:
- 4 łyżki dżemu z kiwi (użyłam kupionego w Biedronce-wersja limitowana z Ł.)
- Truskawki
- Kiwi
- Mięta
Ostudzony kruchy spód posmarować dżemem i na to wyłożyć masę z
mascarpone. Ozdobić truskawkami i kiwi. Chłodzic przynajmniej 2 godziny.
L.P
piękna i napewno bardzo smaczna?
OdpowiedzUsuńJeżeli to pytanie, to przyznaję, że była bardzo smaczna. Czy piękna? Pojęcie piękna jest bardzo subiektywne :))
UsuńPozdrawiam,
L.P