Z czym najlepiej smakuje gruszka?? A z czekoladą! I żeby nie było za sucho, do tego krem. Znienawidzone przeze mnie ucierane, ale dało radę! Nigdy nie piekłam z gruszkami, ale ciasto jest super,a najlepszy w tym wszystkim jest krem i na nim czekolada...no bomba, ale niestety też kaloryczna...A co tam, dopóki mój Luby nie będzie narzekał, to mogę sobie jeść czekoladowce z gruszkami :P
W tym poście chciałabym wspomnieć jeszcze, że pod koniec września byłam po raz drugi na konferencji dla blogerów Food Blogger Fest. Udało mi się również załapać na warsztaty z wina. Muszę przyznać, ze co kolejna edycja, to coraz lepiej wychodzi. Przyjechało bardzo dużo osób, niektórzy z bardzo daleka. Tematy wystąpień na konferencji ciekawe, twórcze i bardzo pomocne jeśli chodzi o prowadzenie bloga. Świetne wystąpienie ''hipsterskiego'' Grzegorza Łapanowskiego- człowieka z ekstra poczuciem humoru, prowadzącego program Top Chef. Atmosfera jak zwykle przesympatyczna i ''przepyszna''- wyśmienite jedzenie, pyszne muffinki i miłe zaskoczenie po spróbowaniu ''pęczotto''. Nie sposób nie wspomnieć o paniach z Wedla, które niestrudzenie przez cały czas konferencji dekorowały torciki dla uczestników spotkania. Efekt ich pracy przedstawiam pod postem :)
Warsztaty, no cóż...spodziewałam się trochę innej tematyki...niekoniecznie jak otwierać wino,a bardziej jak dobierać je do potraw. Tak czy inaczej spotkanie jak najbardziej udane, mądrze zoragnizowane i niecierpliwie czekam na kolejną edycję. Zdjęcia możecie obejrzeć na https://www.facebook.com/events/502617289830810/?fref=ts oraz na http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,131703,14655316.html
Ciasto:
- 375 g masła
- 370 g cukru
- 6 jajek
- 375 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- Pół szklanki mleka
- Szczypta soli
- Kilka kropel aromatu rumowego
Masa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 250 g słodkiej śmietanki 30%
- 750 ml mleka
Dodatkowo:
- 1 tabliczka czekolady-u mnie mleczna
Gruszki umyć, pokroić w niedużą kostkę.
Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Masło utrzeć ze szczyptą
soli i cukrem. Dodawać po 1 jajku miksując dokładnie. Wlać aromat rumowy.Wmieszać
mąkę do masy jajecznej na przemian z mlekiem miksując na najmniejszych
obrotach.
Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Ułożyć gruszki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 45-50 min.
Budynie ugotować wg instrukcji na opakowaniu, z tym że
używając do tego mniejszej ilości mleka-750 ml. Następnie odstawić do
ostudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i wmieszać ją do zimnego
budyniu. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto gruszkowe. Schłodzić.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować nią
ciasto.
Pysznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej smakuje,polecam wypróbować :) pozdrawiam
UsuńBardzo mi się to ciasto podoba - czekoladowe z gruszkami robiłam, ale bez kremu. A z kremem pewnie było jeszcze lepsze...
OdpowiedzUsuńKrem to clou tego ciasta, świetnie z nim współgra smakowo. Zachęcam do spróbowania i dzięki za odwiedziny :)
UsuńDzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń