piątek, 7 lutego 2014

Tort korzenny z pomarańczą



Jak zawsze w klimacie, czyli świąteczne zdjęcia w lutym :) Niestety trochę zaniedbałam bloga z racji  obowiązków i problemów zdrowotnych, ale wracam do formy, a w kolejce czeka mnóstwo dobrego jedzenia. Ale do rzeczy. Tort był wykonany w grudniu na urodziny Kasi vel Kaziczki przed samymi świętami, toteż i oprawę foto ma niebywale świąteczną, na tle ubranej już choinki. Prezentował się bardzo efektownie, a sama jubilatka zdawała się być mile zaskoczona :D 
Co do smaku-jak najbardziej polecam-połączenie korzennego biszkoptu z masą ze skórką pomarańczową i cynamonem przełożone powidłami śliwkowymi z likierem pomarańczowym cointreau okazało się strzałem w dziesiątkę. Dodaję zdjęcia tortu, gdy był w całości, bo niestety te imprezowe się nie nadają :P



Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej minus 1 łyżka
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek domowej przyprawy korzennej lub 1 op. przyprawy do piernika
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa:
  • 330 ml śmietanki 30 %
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cynamonu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z jednej pomarańczy 
  • 3/4 szklanki cukru
Przełożenie:
  • 250 g powideł śliwkowych
  • 1/3 szklanki likieru pomarańczowego cointreau- dałam nawet blue curacao i nie było widać, że niebieskie :P
Do nasączenia (ewentualnie):
  •  1/2 szklanki wody niegazowanej
  • 1/2 szklanki rumu-dałam jasny
Dodatkowo:
  • garść orzechów laskowych

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec  stopniowo dodawać kolejno żółtka nie przerywając ubijania. Mąki połączyć ze sobą, dodać kakao i przyprawę korzenną. Ostrożnie wmieszać w masę jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Piec 35-45 min w piekanrniku nagrzanym do 160-170 st.C. Gorące wyjąć i opuścić na podłogę  z około 50 cm wyskości. Ostudzić w piekarniku. 

Masa: Do oziębionej śmietanki wlać sok i wsypać cynamon i cukier. Ubić na sztywno. Wmieszać mascarpone i skórkę pomarańczową.

Przełożenie: Powidła bardzo dokładnie wymieszać z likierem.

Biszkopt przekroić na 3 części, każdą  nasączyć mieszaniną wody i rumu. Na spodnim blacie rozsmarować powidła z likierem, następnie 1/3 masy z cynamonem. Podobnie postąpić z drugim blatem, a trzecim pokryć. Udekorować pozostałym kremem, boki obsypać okruchami biszkopta i posiekanymi orzechami laskowymi , a wierzch ozdobić pomarańczą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz