Jak zawsze w klimacie, czyli świąteczne zdjęcia w lutym :) Niestety trochę zaniedbałam bloga z racji obowiązków i problemów zdrowotnych, ale wracam do formy, a w kolejce czeka mnóstwo dobrego jedzenia. Ale do rzeczy. Tort był wykonany w grudniu na urodziny Kasi vel Kaziczki przed samymi świętami, toteż i oprawę foto ma niebywale świąteczną, na tle ubranej już choinki. Prezentował się bardzo efektownie, a sama jubilatka zdawała się być mile zaskoczona :D
Co do smaku-jak najbardziej polecam-połączenie korzennego biszkoptu z masą ze skórką pomarańczową i cynamonem przełożone powidłami śliwkowymi z likierem pomarańczowym cointreau okazało się strzałem w dziesiątkę. Dodaję zdjęcia tortu, gdy był w całości, bo niestety te imprezowe się nie nadają :P
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej minus 1 łyżka
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek domowej przyprawy korzennej lub 1 op. przyprawy do piernika
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 330 ml śmietanki 30 %
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cynamonu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z jednej pomarańczy
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g powideł śliwkowych
- 1/3 szklanki likieru pomarańczowego cointreau- dałam nawet blue curacao i nie było widać, że niebieskie :P
- 1/2 szklanki wody niegazowanej
- 1/2 szklanki rumu-dałam jasny
- garść orzechów laskowych
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawać kolejno żółtka nie przerywając ubijania. Mąki połączyć ze sobą, dodać kakao i przyprawę korzenną. Ostrożnie wmieszać w masę jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Piec 35-45 min w piekanrniku nagrzanym do 160-170 st.C. Gorące wyjąć i opuścić na podłogę z około 50 cm wyskości. Ostudzić w piekarniku.
Masa: Do oziębionej śmietanki wlać sok i wsypać cynamon i cukier. Ubić na sztywno. Wmieszać mascarpone i skórkę pomarańczową.
Przełożenie: Powidła bardzo dokładnie wymieszać z likierem.
Biszkopt przekroić na 3 części, każdą nasączyć mieszaniną wody i rumu. Na spodnim blacie rozsmarować powidła z likierem, następnie 1/3 masy z cynamonem. Podobnie postąpić z drugim blatem, a trzecim pokryć. Udekorować pozostałym kremem, boki obsypać okruchami biszkopta i posiekanymi orzechami laskowymi , a wierzch ozdobić pomarańczą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz