Empanadas to inaczej hiszpańskie pierogi. Pierwszy raz robiłam je w listopadzie 2012 roku na impręzę pożegnalną, gdy wyprowadzałam się ze stolicy. Nie spodziewałam się, że aż tak bardzo zasmakują wszystkim, szczególnie panom. Ja swoje pierogi nadziałam mięsem mielonym z suszonymi pomidorami i dałam trochę oliwek. Podałam do tego sos czosnkowy i powiem Wam, że ta przekąska świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach.
Przygotowałam je na sylwestra i przy okazji wzięłam udział w konkursie organizowanym przez sklepy Topaz. Kilka dni temu zadzwoniła do mnie pani, by poinformować, że za przepis wygrałam 150 w talonie, czyli jednak są zjadliwe :) Polecam bardzo!
Ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki śmietany
- 3 żółtka
- łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 500 g mięsa mielonego
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 g oliwek zielonych
- 100 g suszonych pomidorów
- 1 papryka czerwona
- pół papryki żółtej
- pół puszki kukurydzy
- 2 łyżki koncentratu
- sól, pieprz
- chili
- 150 g sera żółtego
- 1 duży jogurt grecki
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 2 ząbki czosnku
- kilkanaście listków świeżej bazylii
- oregano
- lubczyk
- odrobina cukru
- sól, pieprz
Cebulę
poszatkować, zeszklić na oliwie. Potem pokrojony czosnek. Następnie
dodać mięso, koncentrat pomidorowy, suszone pomidory. Pod koniec
smażenia wrzucić pokrojone w kostkę papryki, oliwki oraz kukurydzę.
Doprawić solą, pieprzem i chili. Farsz ma być stosunkowo ostry.
Przestudzić.
Ciasto:
Pokruszone drożdże wymieszać ze śmietaną. Mąkę połączyć
z solą i papryką słodką. Masło posiekać z mieszanką mączną. Dodać
drożdże i rozmącone żółtka. Całość zagnieść i od razu rozwałkować i
wykrawać okręgi o fi 7 cm, nakładać nadzienie i zlepiać pierogi. Układać
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym żółtym serem
i piec na złoto około 30 min w 180 st.C. Podawać z sosem
czosnkowo-bazyliowym.
Sos:
Jogurt wymieszać ze śmietaną. Czosnek przecisnąć przez
praskę i dodać wraz z przyprawami do jogurtu. Bazylię cienko pokroić i
połączyć z jogurtem. Doprawić cukrem, solą i pieprzem, lubczykiem i oregano. Przed podaniem
schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz