czwartek, 31 lipca 2014

Kociołek warzywny z mięsem, czyli leczo






































  • 500 g schabu
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 marchewka 
  • 2 pomidory
  • 1 papryka zielona
  • 250 g pieczarek
  • 250 g fasoli szparagowej
  • 1 papryczka chilli
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, dodać osolone mięso i podsmażyć. Pieczarki i marchew pokroić w plasterki, a cukinię, paprykę i bakłażana w kostkę. Dodać do schabu i dusić razem pod przykryciem aż do zmięknięcia warzyw. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do całości . Potrawy z bakłażanem dosyć długo trzeba gotować.  Najlepiej takie danie przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem. Fasolę oczyścić, odkroić końcówki, ugotować w dobrze osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Chilli cienko posiekać, dodać do warzyw, wrzucić fasolę, wsypać paprykę oraz doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło z pieczywem lub kaszą.




Cukinia 2014
Tydzień z cukinią


L.P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz