- 500 g schabu
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 1 marchewka
- 2 pomidory
- 1 papryka zielona
- 250 g pieczarek
- 250 g fasoli szparagowej
- 1 papryczka chilli
- 1 mała cebula czerwona
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, dodać osolone mięso i podsmażyć. Pieczarki i marchew pokroić w plasterki, a cukinię, paprykę i bakłażana w kostkę. Dodać do schabu i dusić razem pod przykryciem aż do zmięknięcia warzyw. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do całości . Potrawy z bakłażanem dosyć długo trzeba gotować. Najlepiej takie danie przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem. Fasolę oczyścić, odkroić końcówki, ugotować w dobrze osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Chilli cienko posiekać, dodać do warzyw, wrzucić fasolę, wsypać paprykę oraz doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło z pieczywem lub kaszą.
L.P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz