Do pracy, do szkoły, w podróż. Idealna z mlekiem lub jogurtem. Wrzucasz to co lubisz. Polecam!
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 50 g migdałów całych
- garść żurawiny suszonej
- 2 łyżki prawdziwego miodu (u mnie lipowy)
- 2 łyżki oleju z ryżu
- można również dodać suszone banany
Płatki owsiane i kukurydziane połączyć ze słonecznikiem,wiórkami kokosowymi, sezamem i migdałami. Dodać miód i olej. Całość dokładnie wymieszać. Szeroką formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć cienko granolę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st.C i piec około 15-18 min. Po 10 min zamieszać łopatką, by całość równomiernie się zezłociła. Czasu pieczenia trzeba dobrze pilnować, bo lepiej niedopiec niż za bardzo przypiec, a zarzekam, że wtedy nie smakuje dobrze :). Gdy całość ostygnie dodać żurawinę i ewentualnie suszone banany, jeśli ktoś lubi.
Kocham granolę! Domowa jest o niebo lepsza, zwłaszcza z żurawiną :D
OdpowiedzUsuńAno prawda :)
OdpowiedzUsuńDomowa granola jest najlepsza! :)
OdpowiedzUsuń