niedziela, 24 listopada 2013

Cynamonowe ciasto z musem jabłkowym i czekoladą


Trochę piernikowy posmak, dzięki cynamonowi i gałce muszkatołowej. Całość oblana czekoladą mleczną i posypana orzechami laskowymi.W smaku zdecydowanie kojarzy się ze Świętami, dlatego teraz w tym okresie przed-jak znalazł.
Inspiracja była tu, ale z racji, że moje puree z dyni nie przetrwało w słoiczku 2 tygodni po zawekowaniu to musiałam wymyślić coś innego. A tak się cieszyłam z tej dyni...No nic. Trochę pokombinowałam i wynalazłam moje cenne puree z jabłek i powstało coś całkiem fajnego. Dzięki niemu ciasto nabrało wilgoci, nie jest typowo suche. Przy okazji dowiedziałam się, że jestem uczulona na orzechy laskowe, niemalże wstrząsowo anafilaktycznie zareagowałam, ale reszta domowników nie i bardzo im smakowało, nawet bardzo, bardzo, dlatego przekazuję dalej. Ładnie się prezentuje, szybko robi, świetnie smakuje. Pozowało na wygranych talerzykach ze sklepu Coqlila-wnętrza wsi francuskiej :)

  • 3/4 szklanki cukru (dałam mniej z racji, że mój mus z jabłek był dosyć słodki)
  • 3/4 szklanki puree z jabłek
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,7 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 50 g czekolady mlecznej
Wierzch:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • nieduża  garstka orzechów laskowych
  • 2 łyżki śmietany 18%
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać olej. Miksować chwilę do uzyskania kremowej masy, a następnie dodać mus jabłkowy. Mąkę wymieszać z solą, cynamonem, gałką muszkatołową oraz sodą. Czekoladę posiekać w kostkę. Do masy wsypać mąkę i wymieszać. Na koniec dodać czekoladę.  Formę o wymiarach 25x10 cm wysmarować masłem, wysypać mąką  i wylać ciasto. Piec 60 min w 180 st.C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną podgrzewając. Polać ostudzone ciasto i posypać orzechami laskowymi.


3 komentarze:

  1. Ślicznie wygląda :)
    Ja mus z dyni mrożę - mam pewność, że przetrwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.

    Dodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.

    www.nps-mix.pl/konkurs

    Nagrody:

    www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń