Trochę piernikowy posmak, dzięki cynamonowi i gałce
muszkatołowej. Całość oblana czekoladą mleczną i posypana orzechami
laskowymi.W smaku zdecydowanie kojarzy się ze Świętami, dlatego teraz w tym okresie przed-jak znalazł.
Inspiracja była tu, ale z racji, że moje puree z dyni nie przetrwało w słoiczku 2 tygodni po zawekowaniu to musiałam wymyślić coś innego. A tak się cieszyłam z tej dyni...No nic. Trochę pokombinowałam i wynalazłam moje cenne puree z jabłek i powstało coś całkiem fajnego. Dzięki niemu ciasto nabrało wilgoci, nie jest typowo suche. Przy okazji dowiedziałam się, że jestem uczulona na orzechy laskowe, niemalże wstrząsowo anafilaktycznie zareagowałam, ale reszta domowników nie i bardzo im smakowało, nawet bardzo, bardzo, dlatego przekazuję dalej. Ładnie się prezentuje, szybko robi, świetnie smakuje. Pozowało na wygranych talerzykach ze sklepu Coqlila-wnętrza wsi francuskiej :)
- 3/4 szklanki cukru (dałam mniej z racji, że mój mus z jabłek był dosyć słodki)
- 3/4 szklanki puree z jabłek
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 1,7 szklanki mąki
- szczypta soli
- łyżeczka sody
- łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady mlecznej
- nieduża garstka orzechów laskowych
- 2 łyżki śmietany 18%
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać olej. Miksować chwilę do uzyskania kremowej masy, a następnie dodać mus jabłkowy. Mąkę wymieszać z solą, cynamonem, gałką muszkatołową oraz sodą. Czekoladę posiekać w kostkę. Do masy wsypać mąkę i wymieszać. Na koniec dodać czekoladę. Formę o wymiarach 25x10 cm wysmarować masłem, wysypać mąką i wylać ciasto. Piec 60 min w 180 st.C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną podgrzewając. Polać ostudzone ciasto i posypać orzechami laskowymi.
Ta polewa kusi :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa mus z dyni mrożę - mam pewność, że przetrwa :)
Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.
OdpowiedzUsuńDodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.
www.nps-mix.pl/konkurs
Nagrody:
www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
Zapraszam :)