Nie wygląda, ale naprawdę smakuje bardzo dobrze. Było robione eksperymentalnie i chyba dlatego tak niedbale wyszło. Do ciasta wykorzystałam dżem gruszkowo-karmelowy, o którym pisałam w ostatnim poście i to był strzał w dziesiątkę. Niestety biszkopt piekłam w keksówce i całość jest mało reprezentatywna, bo wyszedł zbyt wysoki a do tego jeszcze pomyliłam proporcje mąki ziemniaczanej i pszennej i ...coś mu się stało (ale jest zjadliwy, wszyscy żyją!). No cóż, na pewno jest do powtórzenia (może w formie tortu? :) ), więc kiedyś podmienię zdjęcia. Ilość poszczególnych składników podaję Wam już na formę większą, a nie na nieszczęsną keksówkę. Powodzenia!
- Biszkopt kakaowy z 3 jajek na formę 20x20
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 200-250 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op. śmietanfiksu
- 1 słoik dżemu gruszkowo-karmelowego lub zrobienie go na bieżąco z 3-4 gruszek, proporcjonalnie do innych składników
- 1 szklanka mocnego naparu herbaty
- 2 kieliszki rumu
- 1 czubata łyżka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Biszkopt przekroić na 2 blaty. Składniki ponczu dokładnie wymieszać i nasączyć obie części biszkoptu. Polecam nasączyć dosyć dokładnie, bo gruszka lubi rum :).
Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier, a następnie serek. Wymieszać,wsypać śmietanfix i miksować do uzyskania zwartej konsystencji. Na biszkopcie rozsmarować dżem gruszkowo-karmelowy, wyłożyć krem i pokryć drugą częścią biszkoptu. Można polać czekoladą, nawet wskazane :)
L.P
Ciasto świetne.
OdpowiedzUsuń