poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Żurek wielkanocny


Święta, Święta... i po Świętach. Aż lepiej nie liczyć kalorii, które zjadło się przez te 2 dni, ale nie ma co żałować (szczególnie babcinej zosiowej karpatki), dobrze było! Jak to mawia proboszcz z mojej parafii-"lepiej zjeść i odchorować niż miałoby się zmarnować"-tekst zawsze zarzucany jest na ambonie dwa razy w roku i zawsze wywołuje u mnie ten sam uśmiech :) Od jutra czas wracać do formy, bo w maju mam zamiar poparadować na wesele ^^  Linia musi być, bo ufantazjowałam sobie, że pójdę w czerwieni. W końcu ogromny sentyment do tego koloru :) i tego typu imprez, bo fajne jest to, że wraca się  pełnym  inspiracji kulinarnych. Baju baju, ale trochę o żurku wielkanocnym. Niestety dopiero dziś dodaję zdjęcia, ale zapewniam Was, że możecie z powodzeniem przyrządzić taki żurek w tygodniu, już niekoniecznie w ramach wielkanocnych popisów. Klu smakowe żurku to przede wszystkim zakwas, reszta to dopełnienie, dlatego zachęcam Was do skorzystania z przepisu na hand made zakwas, a nie taki ze sklepowej półki. Bardzo polecam, było pysznie!

  • 200-300 g wędzonki np. szynki, kości
  • 150 g boczku wędzonego
  • 6 sztuk białej kiełbasy parzonej
  • 2 szklanki zakwasu żytniego na żurek klik
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  •  pietruszka
  • marchewka
  • mały kawałek selera
  • 3 cm pora
  • mała cebula
  • 3-4 łyżki chrzanu
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
Wędzonkę zalać 2,5 l wody, dodać 2 łyżeczki soli, pokrojoną włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, seler, por oraz ziarna ziela angielskiego i listek laurowy.  Zagotować. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni razem z cienko poszatkowaną cebulą. Gdy warzywa będą miękkie można wywar odcedzić. Ja wędzonkę zostawiłam, bo po prostu lubię ten posmak. Następnie dodać boczek z cebulą,  dobrze wymieszany zakwas. Wlałam 2 pełne szklanki zakwasu, ale należy regulować kwaśność żurku w zależności od swoich preferencji smakowych.Włożyć kiełbasę i zagotować. Całość  doprawić chrzanem,  majerankiem, łyżeczką soli, pieprzem. Przed podaniem należy delikatnie zabielić żurek śmietaną. Podawać z kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.
Kiełbasę można wyjąć z żurku i opiec w piekarniku-myślę, że tak nawet lepiej smakuje, a na talerzu zalać gorącym żurem.






Wielkanocne Smaki - edycja IV

 L.P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz