To już rok!!! Dokładnie rok temu rozpoczęła się moja przygoda z blogowaniem. Można powiedzieć, że już raczkuję :). Czy rok to dużo? Mało? Nieważne. To na pewno początek. Za mną porażki, ale również mnóstwo sukcesów. Bardzo się cieszę, że jesteście ze mną, że korzystacie z przepisów, że czytacie te moje dyrdymałki. Przede mną jeszcze dużo nauki, dużo do osiągnięcia, ale sentyment do pisania tutaj zawsze mi pozostanie :). Skoro to urodziny to zapraszam na przepyszny tort ananasowo-kokosowy :).
Biszkopt:
- 5 jajek
- ¾ szkl. Cukru
- ¾ szkl. Mąki pszennej
- ¼ szkl. Mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier
a następnie kolejno dodawać żółtka. Wymieszane mąki delikatnie wmieszać do masy
jajecznej. Tortownicę ( średnica około 23 cm) wyłożyć pergaminem, boków niczym nie
smarować. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 160-170 st. C. Gorące wyjąć z
piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 50-60 cm. Wstawić z powrotem do
piekarnika i w nim wystudzić.
Mus z ananasa:
- 2 ananasy lub 1 puszka ananasów
- 1/5 szkl. brandy
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Anansy świeże obrać i pokroić w kostkę, te z puszki osączyć
z zalewy i pokroić na kawałki,zalać alkoholem i zagotować. Zmniejszyć ogień i
gotować, aż ananas zmięknie. W razie potrzeby dodać zalewy z ananasów.
Zblenderować na mus. Ponownie zagotować i dodać mąkę rozprowadzoną w kilku
łyżkach zimnej wody. Zagotować aż do zgęstnienia.
Krem ananasowy:
- 165 g mleka kokosowego
- ¼ szkl. dowolnego likieru kokosowego
- ¾ szkl. cukru
- 500 g mascarpone
Do garnka wlać mleko, likier, wsypać cukier i mieszając
podgrzewać do rozpuszczenia. Gotować do czasu, aż powstanie gęsty syrop (w
ilości nie większej niż 1 szklanka). Ser wymieszać z ciepłym, ale nie gorącym
płynem kokosowym.
Nasączenie:
- Sok z zalewy ananasów+woda+odrobina brandy lub likieru kokosowego
Dekoracja:
- Wiórki kokosowe
Biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć. Na pierwszy
spód nałożyć mus ananasowy, niewielką ilość kremu i przykryć kolejnym blatem Nastepnie rozsmarować ¾ masy kokosowej. Resztę zużytkować na
pokrycie wierzchu i boków tortu. Całość posypać wiórkami kokosowymi i ozdobić
ananasem.
Zmodyfikowany przepis od Asi z Kwestii Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz