Do czego? Do lodów, naleśników, gofrów, ciast, tortów itp., a syrop przyda się do kompotu lub jako baza do ponczu tortowego.
- 2 kg gruszek
- 670 g cukru
- 1 l wody
- 1 cytryna
- 1 laska wanilii lub 1 cukier waniliowy
- goździki
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Do szerokiego garnka wlać wodę, dodać sok z całej cytryny, wsypać cukier, cukier waniliowy. Jeżeli korzystamy z laski wanilii należy naciąć wzdłuż, wydobyć ziarna, następnie pokroić laskę na kilkucentymetrowe kawałki i wszystko dodać do wody z cukrem. Zagotować. Wrzucić gruszki i gotować, aż będą prawie szkliste. Ważne, aby ich nie rozgotować. Do każdego słoika (ja korzystałam z takich po 300 ml) wrzucić po 2-3 goździki, ułożyć gruszki i zalać gorącym syropem. Pasteryzować ok.15-20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz