- 3 duże papryki czerwone
- 1 duży bakłażan
- 6-7 pomidorów
- 1 papryczka chilli
- 1 mała cebula
- 2 łyżki octu balsamico
- 2 łyżki cukru
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka czubricy zielonej (można dać też czerwoną czubricę-ja dałam tylko zieloną ze względu na łagodniejszy smak przyprawy)
- sól
Bakłażana przekroić na pół, ponakłuwać, spody trochę naoliwić, ułożyć razem z całymi paprykami na ruszcie i piec w piekarniku około 30 min w temp. 160st. C. Warzywa mają być miękkie, miejscami powinny mieć czarną skórkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć miąższ i pokroić na kawałki. Cebulę zaszklić na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chilli.
Pieczone warzywa obrać ze skórki, pokroić na kawałki, dodać do cebuli, następnie wrzucić pomidory (bez miąższu) i gotować do czasu uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić octem , solą, cukrem. Można część tak jak ja zblenderować. Pasteryzować 20 min.
Skórka z papryki doskonale schodzi, jeśli zaraz po wyjęciu z piekarnika, włożysz ją do szczelnej plastikowej torebki i pozostawiasz do ostygnięcia, np na całą noc. Wówczas praktycznie sama schodzi z dojrzałych, czerwonych papryk, z żółtymi jest większy kłopot i wówczas gdy warzywa są niezbyt dojrzałe. Przepis fajny lubię, kiedy nie ma zbyt wielu składników.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dzięki za radę, na pewno skorzystam, bo lutenicę bardzo lubię :))) Pozdrawiam
Usuń