Przepyszne połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim budyniem waniliowym i chrupiącą kruszonką. Przepis miał się pojawić w ubiegły piątek, ale wtedy obchodziłam juwenalia, w zasadzie mimo swojego pięknego wieku-"jestę studentę". Baaa, gdy panna A. obiecała, że będzie 'tańczyć, śpiewać i hulańce odprawiać', to nawet nie zawahałam się wyruszyć, w końcu od tej strony panny A. nie znałam :)). Na scenie pojawił się szef wszystkich szefów muzyki tanecznej, czyli słynny Zenek z zespołem Akcent. Pół żartem, pół serio, czyli, próbowałam śpiewać wszystko... ale tylko trochę pamiętałam legendarną "pszczołę" ^^ ;)) Ajjj, przypomniały mi się moje wcześniejsze lata studiów- fantastyczny czas, fajni ludzie i bzdetne, mało ważne problemy..ehhh...zrobiło się słodko-kwaśno, czyli zapraszam na ciasto budyniowo-rabarbarowe :)
Przepis pochodzi z bloga czarownie.blox.pl. Podaję z moimi zmianami.
Ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g masła zimnego
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
Mąkę z solą połączyć z posiekanym masłem. Jajko roztrzepać ze śmietaną i cukrem, dodać do mąki. Wyrobić jednolite ciasto i włożyć na 30 min do zamrażalnika.
Nadzienie:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 500-600 g rabarbaru+2 łyżki cukru
Budynie rozrobić w 1 szklance mleka dodając cukier, resztę zagotować. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, zasypać cukrem.
Kruszonka:
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru zwykłego
- 60 g mąki
- 60 g kaszy manny
- 60 g masła
Masło połączyć z mąką wymieszaną z kasza i cukrem.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć na formę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Następnie wylać nieco przestudzony budyń. Rabarbar osączyć i wyłożyć równomiernie na budyniu i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 min.
L.P
W końcu się zebrałam i zrobiłam ;) jak dla mnie pychaaa :) polecam przepis w 100% :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i również pozdrawiam :)
Usuń