piątek, 16 maja 2014

Ciasto z budyniem, rabarbarem i słodką kruszonką




 Przepyszne połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim budyniem waniliowym i chrupiącą kruszonką. Przepis miał się pojawić w ubiegły piątek, ale wtedy obchodziłam juwenalia, w zasadzie mimo swojego pięknego wieku-"jestę studentę". Baaa, gdy panna A. obiecała, że będzie 'tańczyć, śpiewać i hulańce odprawiać', to nawet nie zawahałam się wyruszyć, w końcu od tej strony panny A.  nie znałam :)). Na scenie pojawił się szef wszystkich szefów muzyki tanecznej, czyli słynny Zenek z zespołem Akcent. Pół żartem, pół serio, czyli, próbowałam śpiewać wszystko... ale  tylko trochę pamiętałam legendarną "pszczołę" ^^  ;)) Ajjj, przypomniały mi się moje wcześniejsze lata studiów- fantastyczny czas, fajni ludzie i bzdetne, mało ważne problemy..ehhh...zrobiło się słodko-kwaśno, czyli zapraszam na ciasto budyniowo-rabarbarowe :)
 Przepis pochodzi z bloga czarownie.blox.pl. Podaję z moimi zmianami.

Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 100 g masła zimnego
  • 100 g cukru
  • szczypta soli 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
Mąkę z solą połączyć z posiekanym masłem. Jajko roztrzepać ze śmietaną i  cukrem, dodać do mąki.  Wyrobić jednolite ciasto i włożyć na 30 min do zamrażalnika.

Nadzienie:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 500-600 g rabarbaru+2 łyżki cukru
Budynie rozrobić w 1 szklance mleka dodając cukier, resztę zagotować. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, zasypać cukrem.


Kruszonka:
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru zwykłego
  • 60 g mąki
  • 60 g kaszy manny
  • 60 g masła
Masło połączyć z mąką wymieszaną z kasza i cukrem.


Ciasto rozwałkować, wyłożyć na formę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Następnie wylać nieco przestudzony budyń. Rabarbar osączyć i wyłożyć równomiernie na budyniu i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 min.




L.P

Rabarbalove Rabarbalove

2 komentarze:

  1. W końcu się zebrałam i zrobiłam ;) jak dla mnie pychaaa :) polecam przepis w 100% :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało i również pozdrawiam :)

      Usuń