czwartek, 25 września 2014

Zapiekane naleśniki gryczane z farszem mięsno-pieczarkowym


Witajcie! Tym razem coś wytrawnego, na obiad, być może na przekąskę, a mianowicie naleśniki z mąką gryczaną z farszem z mięsa mielonego i pieczarek przyprawione kuminem i zapieczone z serem. Całość jest pyszna i bardzo dobrze komponuje się z surówką z białej kapusty. Jak najbardziej mogę zagwarantować, że jest to świetna propozycja na obiad, ponieważ danie jest bardzo sycące. 
Trochę przesadziłam z solą w samych naleśnikach, ponieważ zastanawiałam się nad bardzo ważną  kwestią słowa "lluvia". Od 4 miesięcy uczę się hiszpańskiego i zazwyczaj jak coś robię w kuchni, to włączam audiobooka i "mówię do siebie" po pseudohiszpańsku. Słyszę "lluvia" i tak myślę i myślę i solę... Słowo "lluvia" znaczy deszcz - niekwestionowana poprawność skojarzeń jak dla mnie...Nieważne. Mimo podwójnej porcji soli wyszły smakowite. Szczerze zapraszam do wypróbowania :))

Naleśniki:
  • 1/2 szkl. mąki gryczanej
  • 1/2 szkl. mąki pszennej (można zastąpić całkowicie mąką gryczaną )
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. wody
  • sól, pieprz
Nadzienie:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 trójkąt serka topionego
  •  sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 3 łyżki oliwy
Dodatkowo:
  • 150 g sera żółtego (goudy, parmezanu, mozarelli)
  • keczup (na każdy naleśnik około 2 łyżki)
Naleśniki: Jajko roztrzepać widelcem razem z mlekiem i wodą, dodać obie mąki, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na złoto przy niewielkiej ilości oliwy. Z powyższych proporcji  wychodzi około 4-5 naleśników.

Nadzienie: Pieczarki zetrzeć na tarce o większych oczkach. Cebule pokroić w drobną kostkę, następnie zeszklić na oliwie, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wrzucić pieczarki, potem mięso i smażyć około 10 min. Dodać serek topiony i doprawić solą, pieprzem i kuminem. Przestudzić.

Każdy naleśnik posmarować keczupem, nałożyć farsz, złożyć dwukrotnie na pół, ułożyć w żaroodpornym i posypać serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 25-30 min. Podawać z keczupem, sosem czosnkowym i surówką colesław.


Przepisem biorę udział w akcjach:


Naleśniki na 100 sposobów Naleśniki na 100 sposobów

L.P

1 komentarz: