środa, 17 września 2014

Lutenica


Lutenica lub jak kto woli ljutenica pochodzi z Bałkanów. Jest to gęsty sos przyrządzany z pieczonej papryki, bakłażana i pomidorów. Ze względu na dodatek czubrycy oraz chilli dosyć pikantny, dlatego świetnie nadaje się jako dodatek do mięs z  grilla. Umęczyłam się strasznie przy przygotowywaniu tej liutenicy :p Po pierwsze nie mogłam nigdzie dostać czubricy, w końcu i tak musiałam zamówić przez internet, a potem o mało nie dostałam szewskiej pasji przy obieraniu papryki! No myślałam, że przy tej papryce skonam. Opłacało się i to bardzo, ponieważ bardzo mi zasmakowała i w przyszłym roku zrobię na pewno więcej. Zostały mi tylko 2 słoiczki, ale te zachowam na jakiegoś majowego grilla w przyszłym roku :) Wam polecam bardzo, bakłażany są jeszcze na targu, papryki i pomidorów mnóstwo, więc można działać :)

  • 3 duże papryki czerwone
  • 1 duży bakłażan
  • 6-7 pomidorów
  • 1 papryczka chilli
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki octu balsamico
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czubricy zielonej (można dać też czerwoną czubricę-ja dałam tylko zieloną ze względu na łagodniejszy smak przyprawy)
  • sól
Bakłażana przekroić na pół, ponakłuwać, spody trochę naoliwić, ułożyć razem z całymi paprykami na ruszcie i piec w piekarniku około 30 min w temp. 160st. C. Warzywa mają być miękkie, miejscami powinny mieć czarną skórkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć miąższ i pokroić na kawałki. Cebulę zaszklić na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chilli.
Pieczone warzywa obrać ze skórki, pokroić na kawałki, dodać do cebuli, następnie wrzucić pomidory (bez miąższu) i gotować do czasu uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić octem , solą, cukrem. Można część tak jak ja zblenderować. Pasteryzować 20 min. 



2 komentarze:

  1. Skórka z papryki doskonale schodzi, jeśli zaraz po wyjęciu z piekarnika, włożysz ją do szczelnej plastikowej torebki i pozostawiasz do ostygnięcia, np na całą noc. Wówczas praktycznie sama schodzi z dojrzałych, czerwonych papryk, z żółtymi jest większy kłopot i wówczas gdy warzywa są niezbyt dojrzałe. Przepis fajny lubię, kiedy nie ma zbyt wielu składników.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za radę, na pewno skorzystam, bo lutenicę bardzo lubię :))) Pozdrawiam

      Usuń