środa, 10 września 2014

Ciasto z kremem waniliowym i gruszkami w karmelu


Nie wygląda, ale naprawdę smakuje bardzo dobrze. Było robione eksperymentalnie i chyba dlatego tak niedbale wyszło. Do ciasta wykorzystałam dżem gruszkowo-karmelowy, o którym pisałam w ostatnim poście i to był strzał w dziesiątkę. Niestety biszkopt piekłam w keksówce i całość jest mało reprezentatywna, bo wyszedł zbyt wysoki a do tego jeszcze pomyliłam proporcje mąki ziemniaczanej i pszennej i ...coś mu się stało (ale jest zjadliwy, wszyscy żyją!).  No cóż, na pewno jest do powtórzenia (może w formie tortu? :) ), więc kiedyś podmienię zdjęcia. Ilość poszczególnych składników podaję Wam  już na formę większą, a nie na nieszczęsną keksówkę. Powodzenia!

  • Biszkopt kakaowy z 3 jajek na formę 20x20
Krem:
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200-250 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. śmietanfiksu
Przełożenie:
Poncz:
  • 1 szklanka mocnego naparu herbaty
  • 2 kieliszki rumu
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Biszkopt przekroić na 2 blaty. Składniki  ponczu dokładnie wymieszać i nasączyć obie części  biszkoptu. Polecam nasączyć dosyć dokładnie, bo gruszka lubi rum :).
Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier, a następnie serek. Wymieszać,wsypać śmietanfix i miksować do uzyskania zwartej konsystencji. Na biszkopcie rozsmarować dżem gruszkowo-karmelowy, wyłożyć krem i pokryć drugą częścią biszkoptu. Można polać czekoladą, nawet wskazane :)




L.P

1 komentarz: